Objavljeno dana Ostavite komentar

Pisanje dnevnika: Kako ostati inspirisan?

Da li ste nekada pokušali voditi dnevnik? I ukoliko jeste, koliko ste bili ažurni prilikom vodjenja? Sigurno imate neku sveščicu iz detinjstva sakrivenu u nekom krajičku sobe gde ste beležili neki važan dogadjaj, ili pak planer koji ste kupili pre koju godinu, koristili nedelju dana i sve se na tome završilo. Možda ste samo imali želju da započnete nešto slično, mini spomenar u kome će biti zabeleženi svi bitni životni dogadjaji, nešto što biste pronašli posle 10 godina i podsetili se zaboravljenih uspomena, ali nikada niste imali istrajnosti da održite tako nešto. Možda samo niste bili sigurni da li imate šta da zapišete – tu je najbolja stvar pri pisanju dnevnika ~ ne morate ništa zapisati!

Ostanite samnom i u nastavku ću vam reći nekoliko saveta kako ostati inspirisan i održati konzistentnost prilikom vodjenja dnevnika.

Slika plavog dnevnika sa olovkom i šoljicom kafe u pozadini

Prvi savet: nemojte se opterećivati!

Ne morate da pišete svaki dan, sasvim je normalno da vam neki dan bude dosadan, da se ništa vredno pomena nije dogodilo. Pronadjite neki optimalan tempo koji lako možete pratiti, kreirajte sebi naviku iskazivanja misli i osećanja na papiru.

Svi znamo za tradicionalan način vodjenja dnevnika: pisati, pisati i samo pisati! Ali zašto ostati samo na pisanju? Čak od najranijih vremena pronalazimo primere gde su dodavane ilustracije i skice opisivanim dogadjajima, idejama.. Pogledajte samo dela Leonarda Da Vinčija, Alistera Greja i mnogih drugih. Čak ni prvi ljudski zapisi nisu bili u vidu reči već – slike. Svi smo čuli frazu „Slika govori više od hiljadu reči“. Ubacite neku sliku u svoj planer, nacrtajte nešto simbolično, ne mora da bude savršeno, dovoljno je da iskazuje vaše raspoloženje, da vam budi (ili smiruje) neka osećanja (ne mora čak ni da ima smisla!).

Ukoliko imate problem sa kreiranjem navike vodjenja planera pogledajte naš blog post o Sejnfild strategiji LINK

Drugi savet: sve je dozvoljeno!

Kada vodite svoj dnevnik ne postoje nikakva ograničenja, možete da uradite sve što zamislite – bojite vodenim bojama, nalepite neki zanimljiv članak iz novina, lepu sliku, napravite kolaž.. Jedino ograničenje je vaša mašta! Nervozni ste? – išvrljajte čitavu stranicu; Videli ste u novinama dizajn sobe koji vam se dopada? – zalepite ga u vaš dnevnik, izdvojite čitav jedan deo dnevnika samo za to; Desilo se nešto loše? – napišite kako se osećate, koje su sve mogućnosti za rešavanje tog problema; Išli ste na putovanje? – sačuvajte karte, izradite par slika, zalepite deo mape tog mesta… Mogućnosti su neograničene!

Treći savet: uživajte u tome!

Ovo je možda i najvažniji savet, svi oni pozitivni efekti koje psiholozi predlažu u mnogim člancima neće se ostvariti ukoliko se zaista ne prepustite. Možda vam se u početku neće svideti neki crtež/unos, možda nećete imati ideju kako da započnete, šta da radite.

Ukoliko nemate inspiraciju šta da zapišete uvek možete pogledati na internetu tudje radove koji će vas inspirisati (npr #artjournals, #scrapbook). Ukoliko se odlučite za to, sledeća stvar je jako važna: ne pokušavajte da kopirate njihove radove, iskoristite ih samo kao INSPIRACIJU. Zašto je to važno? Ukoliko vaš krajnji rezultat ne bude „dobar“ kao njihov imaćete potpuno suprotan efekat od željenog – bićete demotivisani, čak i razočarani. Zapamtite – lepota je u oku posmatrača, i kao i u svemu ostalom u životu, nemojte se porediti sa drugima, pronadjite svoj pravac i tempo rada i sigurna sam da ćete zaista uživati u pisanju dnevnika!

Evo još nekoliko saveta, mogu reći i koraka, koji će vam pomoći da krenete:

  1. kupite planer koji će predstavljati vašu ličnost i koji će vas samo svojim izgledom motivisati da ga uzmete u ruke i krenete ( pogledajte našu ponudu planera na sledećem linku)
  2. kupite razne umetničke materijale, hemijske u boji, vodene boje, šarene papire, stare novine, lepak.. možda nešto i imate kod kuće, pribavite sve što možete iskoristiti za svoj kreativan proces*
  3. pronadjite omiljeni kutak gde se osećate inspirisano
  4. dodajte svrhu dnevnika, zašto i kako želite da vodite svoj dnevnik, dajte mu neku temu (ili miks tema) – poslovni planer, art journal, klasičan dnevnik dogadjaja, godišnji planer, mini kuvar, notes
  5. pronadjite mesto gde ćete čuvati vaš planer
  6. pokrenite se i UŽIVAJTE!

*Ukoliko ne znate kakav materijal da uzmete, bacite pogled na naš najnovi set koji će vam pružiti sve za savršeni početak!

Još neki članci koji će vam pomoći ukoliko ste početnik ->